Indlæser Begivenheder

« Alle Begivenheder

Forskningens døgn. Foredrag: De usynlige: Kvinders arbejde i 1800-tallets Danmark

25. april kl. 16:00 - 17:30

Forskningens døgn

Gratis foredrag under ”Forskningens Døgn”  Forskningens Døgn er en landsdækkende videnskabsfestival, der skaber mødesteder mellem forskere og borgere. Festivalen foregår hvert år i slutningen af april (uge 17).

Tilmeld dig HER

De usynlige: Kvinders arbejde i 1800- tallets Danmark ved Ph.D. Line Hjorth-Moritzen, Rigsarkivet.

Ifølge folketællinger fra 1800-tallet var der dengang næsten ingen danske kvinder, der arbejdede. Men sandheden er en noget anden, og en udlægning som denne er med til at usynliggøre størstedelen af kvindernes arbejde.

Klassificering har en stor indflydelse på, hvordan vi gennem tiden har lavet statistik over danske samfundsforhold.

I 1800-tallets aggregerede erhvervsstatistik kategoriserede man befolkningen som enten “Forsørgere” eller “Forsørgede”, formet af datidens forståelse af arbejde, som bidrog til at gøre de fleste kvinders arbejde usynligt. Et ukritisk syn på befolkningsdata og statistik vil således give et forvrænget billede af arbejdsbeskæftigelsen i perioden.

Derfor forsøger jeg at nuancere og rekonstruere en statistik, der kan synliggøre typer af arbejde, som vi til dels fortsat har problemer med at anerkende som egentligt produktivt arbejde i dag.

Det digitale spiller her en enorm rolle, både hvad angår tilgængeliggørelsen og de metoder, som kan bruges til at tilgå et materiale, som er så omfangsrigt, at den samme undersøgelse ikke ville kunne laves manuelt.

Kaffe, the mv. kan købes.

Arrangør: Kulturstedet Lindegaarden

 

 

 

Detaljer

Dato:
25. april
Tidspunkt:
16:00 - 17:30
Begivenhed Kategorier:
,

Arrangør

Kulturstedet Lindegaardens Venner

Sted

Kulturstedet Lindegaarden
Peter Lunds Vej 8
Kgs. Lyngby, 2800
+ Google Maps
Se Sted hjemmeside